Rekordní magnetické pole

3.8.2011
Výbuch cívky způsobený magnetickým polem (foto National High Magnetic Field Laboratory).

Fyzikům z Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf pod vedením Sergeie Zherlitsyne se podařilo po dobu několika milisekund vytvořit magnetického pole 91,4 T, čímž překročili několik let starý světový rekord svých amerických předchůdců z Los Alamos National Laboratory, kteří dosáhli 89 T. Německý tým použil využil dvou cívek. Vinutí vnitřní cívky o váze 200 kg tvořila speciální slitina mědi, která je schopná snést obrovské mechanické namáhání vyvolané silným magnetickým polem. V tom ji podpořil ještě speciální kevlarový plášť. Kolem omotali další cívku z dvanácti vrstev měděného drátu. Celek zpevnil ještě ocelový plášť. Překročí-li cívkou indukované magnetické pole hodnotu přibližně 25 T, vznikají tak velké síly, že ji mohou roztrhat na kusy. Vypadá to, jako kdyby explodovala. Musíme s tím počítat a stavě zařízení schopné vydržet tyto podmínky. Na obrázku vidíme výbuch cívky způsobený magnetickým polem (foto National High Magnetic Field Laboratory).

Ještě silnějšího magnetického pole můžeme dosáhnout pouze za cenu destrukce magnetu, čímž vznikne na několik mikrosekund magnetické pole až 1000 T.

akademon.cz 24.8.2011: Závod pokračuje: 18.srpna dosáhl americký tým 92,5 T. Ze svého rekordu se těšili jen do následující dne, kdy je německý tým znovu překonal s hodnotou 97,4 T.

 
Odeslat komentář k článku "Rekordní magnetické pole "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rekordní magnetické pole " e-mailem

Diskuse/Aktualizace